Specialisaties

Kinesitherapie

Kinesitherapie betekent letterlijk behandelen door bewegen. Een behandeling kan bestaan uit beweging uitgevoerd door een therapeut (passief) of door de patiënt (actief). Elke behandeling start met een uitgebreid onderzoek, gevolgd door het opstellen van een behandeldoel en het uitwerken van een behandelplan. Dit alles gebeurt in samenspraak met de patiënt. Het behandelplan moet oog hebben voor het oplossen van de huidige klacht (curatief) en een strategie aanbieden om herval te voorkomen (preventief). Een behandeling bestaat zelden uit ‘kinesitherapie’ alleen. Doorgaans komen elementen van de manuele therapie en medische oefentherapie mee aan bod. Door de jaren heen heeft kinesitherapie een sterke wetenschappelijke basis opgebouwd.

 

Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie. Een manueel therapeut heeft extra kennis opgedaan op het gebied van diagnostiek en behandeling van gewrichtsmatige klachten. Manuele therapie dankt een groot deel van haar successen aan haar effectiviteit in het behandelen van nek-, rug- en bekkenklachten. Mobilisaties, oscillaties, zenuwmobilisaties en eventuele zachte en pijnloze manipulaties zijn vaak gebruikte technieken.

 

Medische oefentherapie

Medische oefentherapie is een wetenschappelijk onderbouwde oefentherapie. Het is onderdeel van bijna elke kinesitherapeutische en manueel therapeutische behandeling. Ik maak voor elke patiënt een op maat gemaakt programma met doelgerichte oefeningen. Zo kunnen we werken aan de stabiliteit, kracht, uithouding, coördinatie en propioceptie, rekening houdend met duurtijd, frequentie en specificiteit. De oefenprogramma’s worden ook keer op keer besproken zodat deze mee evolueren met de progressie van het letsel. Medische oefentherapie is onmisbaar bij het opstellen van een strategie om herval te voorkomen (preventie).

 

mobilisatie nek/cervicaal